Zatímco v jiných zemích jsou houby považovány za podřadnou potravinu, u nás se alespoň jejich sběr těší velké oblibě. Nejeden zarputilý houbař se nebojí do lesa vydat už s příchodem prvních jarních dnů, kdy je možné objevit na okrajích lesů vykukující netypické kloboučky smrže obecného. Milovníci hub v trojobalu zase nedají dopustit na naší největší houbu v podobě vatovce obrovského, který je znám spíše pod lidovým názvem pýchavka. Zajímavostí o houbách je mnoho, možná vás překvapí jejich netradičně rychlý růst či houževnatost jejich podhoubí, které může neporušené v zemi přežívat i stovky let.
Specifická chuť i konzistence
Tyto dary lesa z mechu doslova rozdělují národ do dvou kategorií, zatímco jedni na jejich specifickou chuť nedají dopustit, jiní jejich konzumaci razantně odmítají. Dříve byly houby považovány za tzv. jídlo chudých, v lesích jich bylo dostatek, a proto pro mnohé znamenali snadnou formu obživy. Dnes je tomu však přesně naopak, výkupní cena u některých druhů raketově vzrostla a v obchodech patří k nejdražším položkám na nákupním seznamu.